Ποια είναι τα δικαιώματα του οδηγού σε έλεγχο της τροχαίας

Οι έλεγχοι της τροχαίας προσφέρουν στην οδική ασφάλεια γιατί ουσιαστικά καταστέλλουν συμπεριφορές και πράξεις που προκαλούν ατυχήματα.

Η διαδικασία του ελέγχου μπορεί να κρατήσει από μερικά δευτερόλεπτα ή και να καταλήξει σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Πολλές φορές αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά τόσο του οργάνου που διενεργεί τον έλεγχο όσο και του ελεγχόμενου οδηγού.

Για να αποφευχθούν ακραίες συμπεριφορές και να διατηρηθεί η ψυχραιμία, καλό είναι ο οδηγός να γνωρίζει τα δικαιώματα του σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου:

-Οι αστυνομικοί πρέπει να μιλάνε στον πληθυντικό και να έχουν ευγενική συμπεριφορά, όταν είναι ανάλογη και η συμπεριφορά του οδηγού.

-Ο σωματικός έλεγχος γίνεται αποκλειστικά από αστυνομικό του ίδιου φύλου με τον οδηγό.

-Ο οδηγός έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει την ένδειξη της κάμερας ή του ραντάρ ταχύτητας. Μετά τη δήλωση αμφισβήτησης, αρμόδια είναι τα δικαστήρια για να διευθετήσουν τη διαφορά.

-Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους όλα τα έγγραφα που ορίζει ο ΚΟΚ (άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια κλπ). Με την επίδειξη αυτών των εγγράφων ο αστυνομικός δεν έχει το δικαίωμα προσαγωγής στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.

-Το αλκοτέστ είναι υποχρεωτικό όταν ζητηθεί αλλά ο οδηγός έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις στο πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο.

-Ο οδηγός έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τις παραβάσεις που βεβαιώνονται.

-Ο αστυνομικός οφείλει να δηλώσει τα στοιχεία του, αν του ζητηθεί.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση