yaris στο ραλι κρητης, σχολές οδηγών ηράκλειο

Πάρε Yaris… να γουστάρεις!

Παραφράσαμε το γνωστό σύνθημα των οπαδών του Άρη για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο ιαπωνικό μοντέλο Yaris που σχεδιάστηκε από ελληνικά χέρια.

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο «δασκάλα» όχι μόνο για τους χιλιάδες νέους οδηγούς που διδάχθηκαν τα μυστικά της οδήγησης πίσω από το τιμόνι του αλλά και για τους Έλληνες οδηγούς αγώνων που το προτίμησαν τόσο σε ασφάλτινες όσο και σε χωμάτινες επιφάνειες.

Τα αγωνιστικά Yaris εισέβαλαν στον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό μέσω του ομώνυμου Cup που υποστήριζε έμπρακτα η Toyota Hellas. Bελτιωμένα στο Βέλγιο από το αγωνιστικό τμήμα της ιαπωνικής φίρμας «έγραφαν» τρελούς χρόνους στην Α5 της δεκαετίας του Μιλένιουμ.

Αργότερα όταν έπιασαν χώμα, έχοντας στο DNA τους χαραγμένα στοιχεία από τις Corolla WRC του Sainz και των λοιπών «παγκόσμιων», κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις σκληρές χωμάτινες ελληνικές ειδικές διαδρομές, με κύριο όπλο την αξιοπιστία τους.

Σε επίπεδο Κρήτης οι τοπικοί αγώνες διαθέτουν ένα από τα καλύτερα Yaris των ελληνικών αγώνων. Δυνατό και αξιόπιστο το Yaris του Μιχάλη Πουλάκη στα χρώματα της Οικοπροκάτ πρωταγωνιστεί στα 1400cc ή στη νεοσύστατη C6 κατά περίπτωση.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πλάνα μέσα από το αυτοκίνητο από την τελευταία Ανάβαση Βραχασίου, μία από τις δημοφιλέστερες ειδικές διαδρομές της Κρήτης:

Όσο για την πολιτική έκδοση του Toyota Yaris σχεδιάστηκε από τον Σωτήρη Κωβό, ως ο επίσημος διάδοχος του Toyota Starlet, και κέρδισε τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» το 2000. Όπως αναφέρει η Wikipedia.com η παραγωγή του Yaris ξεκίνησε στα τέλη του 1998 στην Ιαπωνία και κυκλοφόρησε στις αρχές του 1999 ως Vitz. Από το 2001 κατασκευάζεται και στο Onnaing, στη Γαλλία, κοντά στο Βαλανσιέν για την ευρωπαϊκή αγορά, εκτός από την έκδοση Yaris TS, η οποία είχε εισαχθεί από την Ιαπωνία.

Πρώτη γενιά (XP10: 1999-2005)

Η πρώτη γενιά ήταν διαθέσιμη στην Ελλάδα με κινητήρες 1.000cc και 1.300cc βενζίνης, 68 και 87 ίππων αντίστοιχα, έναν 1.400cc πετρελαίου που είχε απόδοση 90 ίππους, ενώ στην κορυφή υπήρχε ο 1.500cc ατμοσφαιρικός κινητήρας βενζίνης με 105 ίππους, σε 3-πορτη και 5-πορτη εκδοχή, καθώς και ως μικρό MPV πολυμορφικό, το Yaris Verso, που κυκλοφόρησε ως FunCargo στην Ιαπωνία.

Δεύτερη γενιά (XP90: 2005–2011)

Η δεύτερη γενιά του Yaris εισήχθη στην Ιαπωνία στις αρχές του 2005 και στα τέλη του έτους προωθήθηκε στην Ευρώπη και στις άλλες ηπείρους. Αυτή τη φορά, έλαβε την ονομασία Yaris και στις ΗΠΑ, όπου και διατέθηκε επίσης ως 2-πορτο coupé και 4-πορτο sedan. Στην Ιαπωνία διατέθηκε και η σεντάν εκδοχή Belta Platz, με λίγο πιο μακρύ μεταξόνιο.

Τρίτη γενιά (XP130, XP150: 2011–σήμερα)

Η τρίτη γενιά του μοντέλου λανσαρίστηκε στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας στις 22 Δεκεμβρίου 2010, και μέσα στο 2011 στην Ευρώπη και στις άλλες αγορές. Ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική, εισήχθη στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, για την σεζόν του 2012, διατηρώντας την ονομασία Toyota Yaris. Στην αγορά των ΗΠΑ προσφέρεται ως 3-πορτο και 5-πορτο, με έναν μόνο κινητήρα, κυβισμού 1.5 λίτρων και βενζίνης, με 5-ταχύτο μηχανικό ή 4-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd της τρίτης γενιάς έφτασε το εντυπωσιακό για αυτοκίνητο πόλης 0,285.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση