Δίπλωμα οδήγησης: Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εξέτασης από το 2018

Σημαντικές αλλαγές στις εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος οδήγησης προαναγγέλλει το υπουργείο Μεταφορών. Μέσα στο Δεκέμβριο θα κατατεθεί σχέδιο νόμου το οποίο θα προβλέπει το νέο τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη, οι εξεταστές δεν θα παρευρίσκονται στο αμάξι αλλά θα δίνουν τις οδηγίες μέσω μικροφώνου και θα βλέπουν την πορεία του αυτοκινήτου μέσω κάμερας. Ο εκπαιδευτής για λόγους ασφαλείας θα είναι μαζί με τον εξεταζόμενο, ωστόσο ο ρόλος του θα είναι περιορισμένος.

Το σύστημα θα θυμίζει λίγο τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού για παράδειγμα δύο εξεταστές από την Ξάνθη θα επιβλέπουν έναν υποψήφιο οδηγό από την Κρήτη ή ένας εν δυνάμει οδηγός της Θεσσαλονίκης θα εξετάζεται από εξεταστές της Πάτρας. Αυτό, όμως, δεν θα περιοριστεί μόνο στο πρακτικό κομμάτι αλλά θα προχωρήσει και στο θεωρητικό.

Από το νέο έτος όλες οι σχολές οδήγησης της χώρας είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν κάμερες οι οποίες θα είναι συμβεβλημένες με ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου (σ.σ. μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αναλάβει εταιρεία τη δημιουργία του), μέσω του οποίου θα φαίνεται ότι ο υποψήφιος οδηγός παρακολούθησε πράγματι όλα τα θεωρητικά μαθήματα. Στην περίπτωση που οι σχολές δεν δεχτούν αυτή τη νέα τροπή, θα κλείνουν.

Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις οδήγησης :

  • Ο οδηγός θα εξετάζεται από απόσταση και στο αμάξι θα παρευρίσκεται μόνο ο δάσκαλός του.
  • Ο οδηγός θα λαμβάνει οδηγίες μέσω ακουστικού και θα ελέγχεται μέσω κάμερας.
  • Οι εξεταστές θα βρίσκονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο control panel και θα δίνουν τις οδηγίες τους μέσω μικροφώνου.
  • Ο οδηγός έχει υποχρέωση να παρακολουθήσει όλα τα θεωρητικά μαθήματα.
  • Οι σχολές οδηγών μέσα στο 2019 υποχρεούνται να εγκαταστήσουν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΟΜΕΔΙ, με το οποίο θα φαίνεται ότι πράγματι διδάσκονται οι εξεταζόμενοι τα θεωρητικά μαθήματα.