Πόσο αλκοόλ μπορώ να πιω και να οδηγήσω;

«Πόσο μπορώ να πιω και να οδηγήσω;» Είναι μία ερώτηση που κάνουν συχνά οι νέοι οδηγοί.
Σημασία δεν έχει αν καταναλώσω ένα ή περισσότερα ποτά γιατί με την κατανάλωση αλκοόλ από το πρώτο ποτό μειώνονται οι αναστολές μου. Έτσι θα κάνω πράγματα που δεν θα έκανα αν δεν είχα καταναλώσει ποτό. Άρα πρακτικά δεν πρέπει να πιεις ούτε σταγόνα αν πρόκειται να οδηγήσεις.
Πόσο πρέπει να καταναλώσω για να είμαι στο όριο που ορίζει ο νόμος, είναι άλλη μία συχνή ερώτηση:
Η περιεκτικότητα στο αίμα αλκοόλ από κατανάλωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το φύλλο και το βάρος του εκάστοτε ατόμου είναι οι πιο σημαντικοί.
Έτσι ένας άνδρας 75 κιλών καταναλώνοντας 2 ποτά σε μία ώρα βρίσκεται εντός ορίου αλκοόλ σύμφωνα με τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα (0,5 γρ. / λίτρο).
Μία γυναίκα 60 κιλών καταναλώνοντας 1 ποτό σε μία ώρα βρίσκεται εντός ορίου αλκοόλ σύμφωνα με τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα (0,5 γρ. / λίτρο). Ο λόγος είναι το μικρότερο βάρος των γυναικών, η ποσότητα του αίματος στο σώμα τους (έχουν λιγότερη ποσότητα αίματος από τους άνδρες) και ο λιγότερο λιπώδης ιστός.
Ένα στάνταρ ποτό είναι π.χ.
  •  ένα κουτάκι μπύρας (355ml) ή
  •  ένα κλασικό ποτήρι κρασιού (150ml) ή
  •  ένα μικρό σφηνάκι (40ml) δυνατού ποτού (40% αλκοόλ) όπως βότκα, ουίσκυ, τεκίλα κτλ είτε σκέτο είτε με χυμό.
Τα παραπάνω όρια είναι για οδηγούς που έχουν άδεια οδήγησης πάνω από 2 έτη και οδηγούν επιβατικά οχήματα ή μοτοσικλέτες.

Αυστηρά όρια για νέους και επαγγελματίες

Για οδηγούς που οδηγούν φορτηγά πάνω από 3.500 κιλά, λεωφορεία πάνω από 9 θέσεις και νέους οδηγούς (οδηγοί που έχουν αποκτήσει άδεια οδήγησης έως 2 έτη) το όριο είναι 0,2 γρ. / λίτρο αίματος. Σύμφωνα με τον εμπειρικό κανόνα αυτό σημαίνει για τους άνδρες 1 ποτό σε μία ώρα και για τις γυναίκες μισό ποτό σε μία ώρα.
Μην ξεχνάτε ότι σημασία δεν έχει μόνο, να μην πίνουμε όταν οδηγούμε αλλά και να μην ανεβαίνουμε ως συνεπιβάτες σε αυτούς που έχουν καταναλώσει έστω και 1 ποτό.