Δίπλωμα μοτοσικλέτας : Περιορισμοί και ηλικιακά όρια σε κάθε κατηγορία

Το δίπλωμα μοτοσικλέτας (άδεια οδήγησης) χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες, με κριτήρια τα κυβικά εκατοστά, την ισχύ και το σύστημα μετάδοσης κάθε μοτοσικλέτας.

Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιορισμοί κάθε κατηγορίας έτσι ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε ποια είναι η κατηγορία διπλώματος που καλύπτει τις ανάγκες σας αλλά και ποια κατηγορία μπορείτε να αποκτήσετε με βάση την ηλικία σας:

Κατηγορία ΑΜ: Αφορά μοτοποδήλατα έως 50 κυβικά εκατοστά και μπορούν να το αποκτήσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 16ο έτος της ηλικίας τους, με έγγραφη έγκριση από τον κηδεμόνα.

δίπλωμα 50άρι

 

Κατηγορία Α1: Το ελάχιστο όριο ηλικίας είναι τα 18 χρόνια. Δίνει τη δυνατότητα οδήγησης μοτοσικλέτας έως 125 κυβικά εκατοστά και με ισχύ έως 14,7 ίππους (11 kw).

 

Κατηγορία Α2: Μοτοσικλέτες με ισχύ έως 46,7 ίππους (35 kw) και ελάχιστο όριο ηλικίας το 20ο έτος.

 

Κατηγορία Α: Μοτοσικλέτες ανεξαρτήτου κυβισμού και ιπποδύναμης, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του ή το 22ο έτος αν έχει στην κατοχή του δίπλωμα κατηγορίας Α2 για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αυτόματο ή με συμπλέκτη;

Στις τρεις τελευταίες κατηγορίες (Α1,Α2 και Α) ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει αν θα εξεταστεί σε δίκυκλο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που θα του παρέχει τη δυνατότητα να οδηγεί μόνο αυτόματη μοτοσικλέτα ή αν θα εξεταστεί σε μοτοσικλέτα με συμπλέκτη που θα του δίνει πρόσβαση σε οποιαδήποτε μοτοσικλέτα της αντίστοιχης κατηγορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μοτοσικλέτες με ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, όπως τα δημοφιλή στην Ελλάδα «παπάκια» θεωρούνται από το νόμο ως μη αυτόματα και για την οδήγηση τους απαιτείται δίπλωμα για μοτοσικλέτα με συμπλέκτη.

Όλες οι κατηγορίες αδειών οδήγησης μοτοσικλέτας αναλυτικά βρίσκονται ΕΔΩ.