Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #6 Πυρκαγιά στο αυτοκίνητο

Αγαπητοί μου μαθητές, με αφορμή τις ερωτήσεις που υπάρχουν στο ερωτηματολόγιο θεωρητικής εκπαίδευσης και εξέτασης ας δούμε τα βήματα που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τη μάχη με τη φωτιά στο αυτοκίνητο μας, αν βρεθούμε αντιμέτωποι της.

Πρώτα απ΄όλα πρέπει να υπάρχει στο αυτοκίνητο ένας πυροσβεστήρας σκόνης ή αφρού 3 κιλών, όχι μόνο επειδή το λέει ο ΚΟΚ αλλά για να σώσουμε την περιουσία μας όταν χρειαστεί. Καλό θα ήταν ο πυροσβεστήρας να έχει μανόμετρο έτσι ώστε να ελέγχουμε την πίεση στο εσωτερικό του. Η αναγόμωση γίνεται κάθε χρόνο σε πιστοποιημένο κατάστημα.

 

 

Το ιδανικό είναι ο πυροσβεστήρας να είναι καλά ασφαλισμένος σε ειδική βάση στο χώρο των επιβατών για άμεση πρόσβαση αλλά επειδή τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό συνήθως τοποθετείται στο χώρο αποσκευών.

 

 

Τη στιγμή που αντιληφθείτε τη φωτιά μην πανικοβληθείτε. Τα αυτοκίνητα δεν εκρήγνυνται εντυπωσιακά όπως στις ταινίες. Σβήστε τον κινητήρα, βάλτε χειρόφρενο και ταχύτητα και κατεβείτε με ασφάλεια από το αυτοκίνητο. Παίρνοντας τον πυροσβεστήρα στα χέρια στοχεύετε την «καρδιά» της φωτιάς και όχι τις φλόγες.

Η παγίδα

Αν η φωτιά προέρχεται από το χώρο του κινητήρα, μην ανοίξετε το καπό, θα τροφοδοτήσετε με οξυγόνο τη φωτιά και θα κινδυνεύσετε σοβαρά. Περάστε το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα από τις γρίλιες της μάσκας, εν ανάγκη σπάστε μερικές από αυτές και προσπαθήστε να σβήσετε τη φωτιά.

Όταν το υλικό του πυροσβεστήρα τελειώσει, απομακρυνθείτε και καλέστε την πυροσβεστική. Μην ανοίξετε το καπό για να  ελέγξετε τη ζημιά που προκλήθηκε. Αν αναζωπυρωθεί η φωτιά από το οξυγόνο που θα εισρεύσει δεν θα έχετε άλλο πυροσβεστήρα για να την αντιμετωπίσετε.

Τα προηγούμενα μαθήματα:

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #1 Κοίτα μακριά

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #2 Αριστερή στροφή

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #3 Κυκλικοί κόμβοι

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #4 Γυροσκοπικό φαινόμενο

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #5 Νεκρές γωνίες