Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #2 Αριστερή στροφή

Αγαπητοί μου μαθητές,
συνεχίζοντας αυτά τα ιδιόμορφα «μαθήματα καραντίνας» θα ασχοληθούμε με την αριστερή στροφή.

Πρόκειται για στροφή που προβληματίζει πολλούς νέους οδηγούς για δύο λόγους:
α) συνήθως απαιτεί επιβράδυνση με φρένο και αντίστοιχο κατέβασμα ταχύτητας με τον επιλογέα ταχυτήτων, β) όσοι δεν κοιτάζουν μακριά στρίβουν νωρίτερα το τιμόνι και μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα.

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η διαδικασία, τη χωρίζουμε σε βήματα:

1 Εντοπίζουμε τον δρόμο που θέλουμε να στρίψουμε, ελέγχουμε πίσω μας και ανάβουμε αριστερό φλάς.

2 Μετακινούμε το όχημα μας προς τη μέση (άξονα) του δρόμου. Ένα καλό σημείο αναφοράς είναι όταν ο αριστερός καθρέπτης του οχήματος μας βρίσκεται σχεδόν πάνω από τη διαχωριστική γραμμή των δύο ρεμάτων κυκλοφορίας.

3 Επιβραδύνουμε, ελέγχουμε μπροστά, ελέγχουμε τελευταία φορά πίσω και… SOS όταν φτάσουμε στη μέση του δρόμου που πρόκειται να μπούμε στρίβουμε το τιμόνι αριστερά.

4 Κοιτάζουμε μακριά και συνεχίζουμε την πορεία μας.

Σημείωση: στο βήμα 2 αν είμαστε σε μονόδρομο μετακινούμε το όχημα μας τέρμα αριστερά και όχι στη μέση του δρόμου έτσι ώστε να αφήσουμε τη δεξιά λωρίδα τελείως ελεύθερη.

Όπως αναφέρω παραπάνω, η δυσκολία στην αριστερή στροφή έγκειται στο ότι πρέπει να ελέγξετε σε τρεις κατευθύνσεις πριν την πραγματοποιήσετε: πίσω σας, εμπρός στον αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και τέλος εμπρός στον δρόμο που πρόκειται να μπείτε. Για να προλάβετε να τα κάνετε όλα αυτά, θα πρέπει όσο ακόμη το αυτοκίνητο κινείται ευθεία να φρενάρετε και να κατεβάσετε ταχύτητα. Η επιβράδυνση θα σας δώσει άπλετο χρόνο και θα σας μειώσει το άγχος.
Στην τελευταία φάση της αριστερής στροφής αρκεί να ακολουθήσετε τον πρώτο κανόνα της οδήγησης, κοιτάξτε μακριά εκεί που θέλετε να πάτε!

Δείτε τη φωτογραφία διαβάστε τα τέσσερα βήματα πάλι και φανταστείτε ότι στρίβεται σε μία αριστερή στροφή. Τα λέμε στο επόμενο μάθημα, για επανάληψη κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μάνος Καστρινάκης