Μέχρι πότε ισχύει το δίπλωμα οδήγησης και πότε το αντικαθιστούμε

Μέχρι πότε ισχύει το δίπλωμα οδήγησης;  Είναι υποχρεωτικό να αντικαταστήσουμε το παλαιού τύπου χάρτινο δίπλωμα, με νέου τύπου πλαστικοποιημένο (κάρτα); Αυτά είναι δύο ερωτήματα που κάνουν συχνά οι πολίτες απευθυνόμενοι σε σχολές οδηγών.

Οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες) άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί μετά την 19η Ιανουαρίου 2013) ανάλογα με την κατηγορία έχουν και την ανάλογη διάρκεια:

Συγκεκριμένα τα ερασιτεχνικά διπλώματα, αυτοκινήτου και δικύκλου (κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α , Β), ισχύουν για 15 έτη από την ημέρα που έχουμε επιτύχει σε πρακτικές εξετάσεις και έως το 65ο έτος της ηλικίας του κατόχου.

Τα επαγγελματικά διπλώματα, φορτηγού και λεωφορείου (κατηγορίες C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D και DE (φορτηγά, λεωφορεία) ισχύουν για 5 έτη από την ημέρα που έχουμε επιτύχει σε πρακτικές εξετάσεις οδήγησης και έως το 65ο έτος της ηλικίας του κατόχου.

Για όλες τις κατηγορίες από την ηλικία των 65 ετών και έως τα 80 η ισχύς είναι τρία έτη και από την ηλικία των 80 και μετά η ισχύς είναι δύο έτη. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορεί να ορίζεται μικρότερος χρόνος ισχύος, για λόγους υγείας του κατόχου της άδειας οδήγησης

Τα παλιά διπλώματα οδήγησης

Οι παλαιού τύπου άδειες οδήγησης (χάρτινο δίπλωμα) πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033, εκτός αν προηγουμένως έχουν λήξει.
Αν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί άδεια οδήγησης σε νέο έντυπο τότε γίνετε εναρμόνιση με τις νέες διατάξεις. Οι διαδικασίες ανανέωσης και αντικατάστασης είναι ίδιες και για τα παλιά έντυπα και για τα καινούρια .