Μαύρος πάγος στην εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου (βίντεο)

Ο μαύρος πάγος έκανε την εμφάνιση του στην εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου μία ημέρα μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη.

Με τη βοήθεια της αστυνομίας και με πολύ χαμηλή ταχύτητα γινόταν η διέλευση των φορτηγών στο ύψος του Βραχασίου και σε άλλα σημεία της εθνικής οδού, εξαιτίας του πάγου που έχει σχηματιστεί στο οδόστρωμα.

Τι είναι ο μαύρος πάγος

O πάγος που σχηματίζεται στο οδόστρωμα όταν τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν είναι ένας ύπουλος εχθρός για κάθε οδηγό.  Ιδιαίτερα ο “μαύρος πάγος”, γνωστός ως black ice, είναι αληθινή παγίδα αφού δεν εντοπίζεται όπως το χιόνι και την παγωμένη λάσπη. Έτσι συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι οδηγούμε πάνω σε πάγο για να πάρουμε τα μέτρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφαλής διέλευση από παγωμένα οδοστρώματα γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού και πάντα με χαμηλή ταχύτητα.

Γενικότερα η οδήγηση σε ακραίες καιρικές συνθήκες θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ειδικότερα οι οδηγοί που ζούμε στην Κρήτη εξαιτίας της απειρίας σε τέτοιου είδους συνθήκες θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί:

 

  • Επιταχύνουμε σταδιακά, οδηγούμε σε χαμηλές στροφές και αλλάζουμε ταχύτητα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες στροφές.
  • Πιθανόν να χρειαστεί να αφήσουμε ακόμα και τη δεκαπλάσια από την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ του δικού μας και του μπροστινού οχήματος.
  • Αν ο δρόμος δεν έχει περαστεί με αλάτι προσέχουμε την οδήγηση πάνω στις ροδιές που έχουν σχηματίσει άλλα οχήματα μιας και το συμπιεσμένο χιόνι είναι πιο ολισθηρό από το φρέσκο.
  • Η χρήση των φρένων, του τιμονιού, του γκαζιού αλλά και η αλλαγή ταχυτήτων πρέπει να γίνονται ηπιότερα.
  • Τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την ενοχλητική λάμψη του χαμηλού χειμωνιάτικου ήλιου και του χιονιού.
  • Διατηρούμε χαμηλή ταχύτητα και δίνουμε περισσότερο χρόνο για να σταματήσουμε ή να στρίψουμε. Οι κινήσεις του τιμονιού, του φρένου και του γκαζιού θα πρέπει να είναι ομαλότερες, διότι ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.
  • Στις ευθείες, το προσθιοκίνητο αυτοκίνητο συμπεριφέρεται καλύτερα από ένα πισωκίνητο, λόγω του αυξημένου βάρους που έχει στον εμπρόσθιο άξονα. Όμως, σε ανηφορικό δρόμο το αυτοκίνητο πιθανότατα να γλιστράει.
  • Σε κατηφόρα θα πρέπει να επιλέξετε χαμηλή σχέση στο κιβώτιο έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο το φρένο.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση