Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #4 Γυροσκοπικό φαινόμενο

Αγαπητοί μου μαθητές,
το τέταρτο μάθημα της σειράς είναι λίγο πολύπλοκο και άκρως μοτοσικλετιστικό. Όταν αποκτήσετε την δεξιότητα που περιγράφεται σε αυτές τις γραμμές θα κινείστε με ασύγκριτα περισσότερη ασφάλεια πάνω σε δύο τροχούς.

Επέλεξα το συγκεκριμένο θέμα γιατί ακόμη και σε συνθήκες καραντίνας, όταν κάνετε μία βόλτα με το ποδήλατο για σωματική άσκηση μπορείτε να εξασκηθείτε στο περίφημο «γυροσκοπικό φαινόμενο» (countersteer).  Όσοι οδηγείτε ήδη μοτοσικλέτα το χρησιμοποιείτε ακόμη και αν δεν το ξέρετε.

Λειτουργεί ως εξής: όταν θέλετε να κάνετε μία αριστερή στροφή, στρίβετε το τιμόνι δεξιά. Αντίστοιχα όταν θέλετε να κατευθυνθείτε δεξιά, στρίβετε το τιμόνι αριστερά. Ενώ αυτό δεν φαίνεται λογικό, το κάνουν όλοι οι αναβάτες όταν κινούνται με ταχύτητες άνω των 20χλμ/ώρα! Ακόμη και αυτοί που δεν το ξέρουν, το κάνουν ενστικτωδώς. Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να σας πείσει να το κάνετε συνειδητά, άρα αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δείτε αυτό το βίντεο για να οπτικοποιήσετε τις παραπάνω πληροφορίες (από το 0:50 και μετά):

 

Πως θα εξασκηθείτε

Χρειαζόσαστε ένα ποδήλατο και έναν άδειο δρόμο ή ένα άδειο πάρκινγκ καλύτερα.

-Ξεκινήστε αναπτύσσοντας ταχύτητα πάνω από 10 χλμ/ώρα γιατί σε χαμηλότερες ταχύτητες το γυροσκοπικό φαινόμενο δεν λειτουργεί (όσοι οδηγείτε ήδη μοτοσικλέτα θα πρέπει να κινηθείτε με περισσότερα από 20χλμ/ώρα)

Κοιτάτε πάντα μακριά και ευθεία και τραβήξτε ελαφρά το αριστερό σας χέρι προς τα πίσω, ώστε να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά. Προσοχή μην το κάνετε απότομα.

-Θα διαπιστώσετε ότι το ποδήλατο κινήθηκε προς τα δεξιά (παρά το ότι εμείς στρίψαμε το τιμόνι αριστερά).

-Επαναλαμβάνοντας τα παραπάνω βήματα πολλές φορές θα διαπιστώσετε ότι όσο πιο έντονη είναι η δύναμη που βάζετε στο τιμόνι, τόσο πιο έντονα στρίβει το ποδήλατο.

-Κάνοντας αρκετή εξάσκηση είναι εύκολο όχι μόνο να συνειδητοποιήσετε το πώς στρίβει το δίτροχο, αλλά να χρησιμοποιήσετε αυτό το φαινόμενο για να αποφύγετε κάποια εμπόδια που θα εμφανιστούν ξαφνικά στο δρόμο σας.

 

 

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε συνειδητά το γυροσκοπικό φαινόμενο θα στρίβετε το δίτροχο σας πιο ομαλά, άρα με περισσότερα περιθώρια πρόσφυσης και περισσότερη ασφάλεια.

Μάνος Καστρινάκης

Τα προηγούμενα μαθήματα:

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #1 Κοίτα μακριά

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #2 Αριστερή στροφή

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #3 Κυκλικοί κόμβοι