δίπλωμα αυτοκινήτου ηράκλειο

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #1 Κοίτα μακριά

Αγαπητοί μου μαθητές,

ελπίζω να είσαστε όλοι καλά. Η απαγόρευση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και της κυκλοφορίας δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την εξάσκηση για την βελτίωση των οδηγικών σας ικανοτήτων. Να είσαστε σίγουροι όταν τελειώσει όλη αυτή η ιστορία θα βγούμε και πάλι στο δρόμο και θα είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα! Μέχρι τότε θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τον πρώτο και απαράβατο κανόνα της οδήγησης. Ισχύει παντού και πάντα είτε οδηγούμε μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο ακόμη και φορτηγό: ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΑΚΡΙΑ!

Όταν δεν ακολουθούμε αυτόν τον κανόνα πέφτουμε στην παγίδα του περίφημου “target fixation” ή αλλιώς “προσήλωση στο εμπόδιο”, σε ελεύθερη μετάφραση. Διαβάστε τι αναφέρει η Wikipedia για αυτή την κατάσταση:

«Η προσήλωση του βλέμματος σε ένα εμπόδιο-κίνδυνο είναι ένα φαινόμενο προσοχής που παρατηρείται στους οδηγούς. Όταν συμβαίνει αυτό ο οδηγός επικεντρώνεται σε ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται ή νομίζει ότι βρίσκεται στην πορεία του. Συνδέεται με σενάρια στα οποία ο παρατηρητής έχει τον έλεγχο ενός οχήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οδηγός επικεντρώνεται τόσο έντονα στο εμπόδιο που τελικά κατευθύνει το όχημά του προς την κατεύθυνση του βλέμματός του. Αυτό είναι συχνά η τελική αιτία μιας σύγκρουσης».

Από αυτό θα ξεκινήσουμε το πρώτο μας μάθημα μετά το τέλος της καραντίνας. Μέχρι τότε #μείνετε_σπίτι , #μείνετε_ασφαλείς!

Μάνος Καστρινάκης