Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #3 Κυκλικοί κόμβοι

Αγαπητοί μου μαθητές,

συνεχίζουμε τα μαθήματα από το σπίτι με το… καυτό θέμα « Κυκλικοί κόμβοι». Είναι πολύ απλό να κατανοήσετε πώς θα συμπεριφέρεστε στους κυκλικούς κόμβους και ταυτόχρονο πολύπλοκο.

Στους κόμβους ισχύει ότι και στις διασταυρώσεις: Όταν υπάρχουν σήματα ή φανάρια, η προτεραιότητα ορίζεται από αυτά. Όταν δεν υπάρχουν φανάρια ή σήματα προτεραιότητα έχει αυτός που έρχεται από δεξιά, δηλαδή αυτός που μπαίνει στον κόμβο. Με την παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να αρχίζει και να τελειώνει η παράδοση του κεφαλαίου «Κυκλικοί κόμβοι».

Γιατί όμως ένα τόσο απλό πρόβλημα μπερδεύει την πλειονότητα των νέων οδηγών αλλά και πολλούς έμπειρους που βρίσκονται χρόνια πίσω από το τιμόνι;

Πολλοί οδηγοί στο Ηράκλειο -και όχι μόνο- μπερδευόμαστε γιατί για πολλά χρόνια οι κυκλικοί κόμβοι στην πόλη δεν είχαν σήμανση. Έτσι προτεραιότητα είχαν πάντα όσοι έμπαιναν στον κόμβο αφού πάντα έρχονται από δεξιά. Θυμηθείτε αυτό που αναφέρεται παραπάνω: στους κυκλικούς κόμβους και γενικά σε όλα τα είδη διασταυρώσεων η προτεραιότητα ρυθμίζεται με σειρά ισχύος: α) από τον τροχονόμο, β) τους φωτεινούς σηματοδότες, γ) τα σήματα και δ) την προτεραιότητα από δεξιά.

Παραδείγματος χάρη όταν στην είσοδο του κυκλικού κόμβου υπάρχει ΣΤΟΠ (δείτε την φωτογραφία κάτω), πρέπει να σταματήσετε και να δώσετε προτεραιότητα σε όσους είναι ήδη μέσα στον κόμβο.

 

Κυκλικός κόμβος με σήμανση στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου

 

Αντίθετα όταν στον κόμβο δεν υπάρχει σήμανση (δείτε φωτογραφία κάτω) προτεραιότητα έχει αυτός που έρχεται από δεξιά, δηλαδή αυτός που μπαίνει στον κόμβο.

 

Κυκλικός κόμβος χωρίς σήμανση στην είσοδο, στην πλατεία 18 Άγγλων Ηρακλείου

 

Διαπίστωση αλλά όχι κανόνας

Κάνοντας λόγο για σωστή σήμανση, έχει αποδειχτεί μέσω έρευνας ότι σε ένα μοντέρνο κυκλικό κόμβο διέρχονται 20% περισσότερα οχήματα όταν τοποθετούνται πινακίδες παραχώρησης προτεραιότητας στις εισόδους του κόμβου (όπως στην πρώτη φωτογραφία). Αλλά αυτό είναι μία διαπίστωση των συγκοινωνιολόγων που δεν εφαρμόζεται πάντα. Αυτό που οφείλουμε εμείς ως οδηγοί να κάνουμε, είναι να εντοπίζουμε κάθε φορά τη σήμανση και να την εφαρμόζουμε.

Τα προηγούμενα μαθήματα:

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι #1 Κοίτα μακριά

Μαθήματα οδήγησης από το σπίτι # Αριστερή στροφή