Το τεστ που σε κάνει καλύτερο οδηγό

Κάνοντας το παρακάτω απλό τεστ θα ανακαλύψεις έναν τρόπο για να βελτιώσεις την ικανότητά σου στην οδήγηση.

Η φράση «κοίταζε μακριά» είναι από τις αγαπημένες μας όταν κάνουμε πρακτικό μάθημα οδήγησης και όχι τυχαία. Το αυτοκίνητο και η μοτοσικλέτα πηγαίνουν προς τα εκεί που κοιτάζει ο οδηγός τους, γιατί τα χέρια και τα πόδια υπακούουν σε αυτό που βλέπουν τα μάτια.

Η περιφερειακή όραση είναι αυτή που θα ελέγξει αυτά που συμβαίνουν κοντά στο όχημα σου. Εσύ δεν έχεις παρά να κοιτάζεις μακριά στο δρόμο και να δείξεις εμπιστοσύνη στην όραση σου, η οποία ανοίγει σαν χωνί και διευρύνει το οπτικό σου πεδίο όσο πιο μακριά κοιτάς.

Για να μην κουράζεσαι άλλο με τη θεωρία ήρθε η ώρα του τεστ που θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις στην πράξη γιατί δεν πρέπει  να εστιάζεις το βλέμμα σου σε ένα σημείο. Κοίταζε με επιμονή την πράσινη κουκίδα που αναβοσβήνει στο κέντρο της οθόνης. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα οι κίτρινες κουκίδες που υπάρχουν γύρω της θα εξαφανιστούν από το οπτικό σου πεδίο. Αυτό συμβαίνει γιατί εστιάζοντας το βλέμμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο ο εγκέφαλος δεν δέχεται τα ερεθίσματα από την περιφερειακή όραση.

Η συγκεκριμένη δοκιμασία δεν είναι ένα απλό παιχνιδάκι, είναι μέρος της εκπαίδευσης των πιλότων της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας, ακριβώς για να διαπιστώσουν τη σημασία της περιφερειακής όρασης.

Μία τελευταία συμβουλή για την επόμενη φορά που θα βγεις στο δρόμο:

Όταν οδηγείς μέσα στην πόλη μην εστιάζεις στο πίσω μέρος του προπορευόμενου αυτοκινήτου αλλά όσο πιο μακριά (μέσα στο δρόμο) μπορείς. Κάτι ανάλογο κάνε και στην εθνική οδό. Σημάδεψε με το βλέμμα σου το πιο μακρινό σημείο του δρόμου το οποίο αλλάζει συνεχώς όπως κινείται το όχημα σου και άσε χέρια και πόδια να συντονιστούν με τα μάτια.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση